Alara Adilow

Alara Adilow (1988) is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst. Ze schreef met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. In dit rauwe, openhartige werk stelt ze thema’s aan de kaak zoals gender, queerheid, en het verlangen om het lichaam te ontsnappen. Adilow viert de schoonheid van taal en gebruikt deze tegelijkertijd om de lezer duistere, fantastische en groteske werelden in te lokken.Haar poëzie verkent onder andere religie, spiritualiteit, exorcismes, ontucht en politiek in een duizelingwekkende verkenning van de sensualiteit van de wereld.

foto: Bob Bornshoff 2022

Anne Bosveld

Anne Bosveld (1995) studeerde in juli 2021 af aan Creative Writing ArEZ met haar dichtbundel Kauw nerveus op een stok. Bosveld droeg voor op verschillende literaire podia en ging in de zomer van 2020 met deBuren mee op schrijfresidentie in Parijs. Ze speelde eerder profvoetbal bij FC Twente en het Nederlands Jeugdelftal en was actief als bokser.

Eigenzinnig x Hijman

Poëziepodium Eigenzinnig, inmiddels een begrip in dichtend Arnhem, neemt de kelder over. Schrijf je in voor één van de verschillende tijdblokken en laat je de kelder in leiden voor een intiem optreden van ongehoorde en ervaren podiumdichters, onder de winkel. Eigenzinnig is vanaf februari iedere maand te gast in de salon van Hijman Ongerijmd.

Dominique de Groen

Dominique De Groen (1991) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. In het literaire werk van Dominique De Groen is maatschappijkritiek nooit veraf. Vanuit haar eigen ervaring (onder andere als loonarbeider in een kledingzaak) kijkt ze met een scherpe en kritische blik naar hoe de wereld draait en welke evenwichten daarbij ver zoek zijn. Met name (jonge) vrouwen die zich in een mannen- en mediamaatschappij bewegen, zijn vaak onderwerp van haar literaire beschouwingen, zowel in poëzie als in proza. Haar uitgesproken en zelfs combattant feminisme neemt niet weg dat de teksten bedachtzaam en vooral ook fantasierijk zijn.

Stef Hulskamp (expo)

Schrijver en fotograaf Stef Hulskamp (Nieuwe Types Afstudeerprijs 2023 Creative Writing) exposeert zijn foto’s op de muren in de salon.

K. Michel

K. Michel (1958) studeerde filosofie in Groningen en Amsterdam. Debuteerde in 1989 met de dichtbundel ‘Ja, naakt als de stenen’. Hij zet in zijn gedichten veel, zo niet alles op z’n kop. Kindvragen als ‘ja maar waarom?’ of ‘zou het nou niet kunnen dat?’ hebben hem nooit verlaten. Steeds weer neemt hij de wereld uit elkaar, bekijkt de onderdelen nauwkeurig en zet ze dan weer in elkaar. Anders, vaak op een verbazingwekkende manier, maar beter. Zo voert hij een vastberaden oppositie tegen de bestaande orde.

Foto: Bianca Sistermans

Neeltje Maria Min

Neeltje Maria Min is in 1944 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen. Op haar veertiende publiceert zij gedichten in het Algemeen Handelsblad onder het pseudoniem Sophie Perk. In 1966 komt haar grote doorbraak. Ze debuteert dan met de bundel Voor wie ik liefheb wil ik heten. Deze bundel breekt inhoudelijk en stilistisch met o.a. de poëzie van de Experimentelen uit de vijftiger jaren en is een schot in de roos. Het gelijknamige gedicht past qua inhoud uitstekend bij het vroegere werk van het Burger Weeshuis. Nieuwe gedichten van haar verschijnen pas negentien jaar na haar indrukwekkende debuut.

Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk (Zuid-Afrika, 1954) studeerde filosofie en literatuurwetenschap en is verbonden aan de universiteit van Stellenbosch. Ze brak in 1994 door met Triomf, dat werd bekroond met vele grote prijzen, waaronder de Noma-prijs voor het beste boek van Afrika. Het werd vertaald in het Frans, Deens, Engels en Nederlands. Grote internationale bekendheid verwierf zij met Agaat, een roman die ook in Nederland en Vlaanderen zeer goed werd ontvangen. Van de Nederlandse vertaling werden inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Foto: Bob Bronshoff

Shamzon

De live act SHAMZON maakt muziek vanuit de Arabische traditie, sprankelende, hypnotiserende muziek met zeer dansbare westerse tinten. In 2021 gestart vanuit Nijmegen door Saad Sham om Oosterse & Westerse muziek te verbinden én daarmee ook alle personen op de dansvloer. De shows zijn te vergelijken met DJ sets. Dabke en arab- grooves, kreten vol emotie, prachtige klanken van de traditionele oud/üd ( عود) en aangezet met elektrische bas op een hypnotiserend ritme.

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel heeft een omvangrijk oeuvre bestaande uit meer dan tachtig kinder- en jeugdboeken: fictie, non-fictie, poëzie en prentenboeken. Zijn werk is met vele prijzen bekroond, waaronder elf keer een Zilveren griffel en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs.

Ook werd hij genomineerd voor internationale kinderboekprijzen als de Hans Christian Andersen Medaille en de Astrid Lindgren Memorial Award. Hij was vijftien jaar werkzaam als onderwijzer, maar had al tijdens zijn studie gedichten geschreven die verschenen in de jeugdbijlage van Vrij Nederland.

Foto: Tim Buiting

Daniël Vis

Daniël Vis (1988) is dichter en schrijver. Van hem verschenen eerder de poëziebundels Crowdsurfen op laag water, Insect redux (genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs) en Het weefsel. In 2021 ontving hij de tweejaarlijkse Frans Vogel-poëzieprijs voor dichters met een beginnend oeuvre. Zijn debuutroman, Een woelend lichaam, verscheen in september 2022.

Foto: Irwan Droog

De Witte Kunst

De Witte Kunst is een Nederlandse muziekgroep, bestaande uit multi-instrumentalist Lyckle de Jong en schrijver/zanger Koen van Bommel. Hun liedjes gaan over dromen van een betere wereld, de angst om aangeraakt te worden en hoe je nou eigenlijk een plekje voor jezelf kunt creëren in deze chaotische wereld. Het resultaat is een manifest dat eerder vragen oproept dan ze beantwoordt, en het is goed mogelijk dat de luisteraar in een staat van verwarring terechtkomt. Waarvan akte!

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland.

In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definite daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van GenZ ziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen doormiddel van woordkeuzes die naast het Nederlands, ook Frans en Engels betreffen.

Foto: Marianne Hommersom

Blog op WordPress.com.